Educatieve Filmpjes

Dit is slechts tijdelijke tekst. U hoef zich geen zorgen te maken, we hebben deze tijdelijke tekst hier voorlopig geplaatst om deze ruimte op te vullen...

Educatieve Filmpjes

Kinderen moeten zelf veel doen en opvolgen

Diabetes type 1 heeft een heel grote impact op kinderen. Altijd moeten ze berekenen hoeveel koolhydraatporties of gram koolhydraten ze hebben gegeten, en vervolgens becijferen hoeveel insuline ze nodig hebben. Van jongs af aan moeten ze eraan denken om druivensuiker, een frisdrank of fruitsapje op zak te hebben om een dip in hun bloedsuikerspiegel op te vangen. ​ Tot slot moeten ze vier keer per dag eraan denken om insuline in te spuiten.

De nieuwe filmpjes lossen twee problemen op:

  • Ook al krijgen de kinderen en hun ouders een heel intensieve begeleiding van het diabetesteam in het ziekenhuis, toch moeten de kinderen zelf heel veel doen en opvolgen. Om hun alles op een toegankelijke manier uit te leggen, zijn er nu zestien filmpjes op maat van de kinderen. Het bestaande materiaal was vooral gericht op volwassenen. ​
  • Een tweede moeilijkheid is het overbrengen van de informatie over de ziekte aan jonge kinderen, zeker in een andere taal. In het laatste geval brengen de ouders vaak een ander (minderjarig) kind mee als tolk, wat niet ideaal is. Om dat aan te pakken, zijn de filmpjes gemaakt in zes talen.

Bewust gekozen voor korte filmpjes

Om de aandacht niet te laten verslappen, zijn de filmpjes bewust kort gehouden: ze duren één tot ongeveer vijf minuten. Kinderen van negen jaar en een beetje ouder nemen ​informatie niet goed op als die te lang is uitgesponnen. Daarom bevatten de filmpjes ook animaties die tonen hoe iets werkt. Voor realistische illustraties zijn ook opnames gemaakt in het Antwerpse ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis.